3 OktoberL Tonges Classique

In verband met een “writers block” (1)  van de Voorzitter de laatste tijd wat minder rit verslagen daarom nu maar een inhaalactie door J.C.

  1. Writer’s block is a condition, primarily associated with writing, in which an author loses the ability to produce new work or experiences a creative slowdown. The condition ranges in difficulty from coming up with original ideas to being unable to produce a work for years.
Eerst even wat feiten, geruchten, roddels, waarheden of onwaarheden die rondzoemen in het geruchten- c.q. off te record circuit.
  • Eric zou zodanig zijn beïnvloed door verhalen van sektes en andere mensen met een bepaalde geloofsovertuiging die beweerden dat de wereld uiterlijk zaterdag 3 oktober 2015 zou vergaan, dat hij zaterdagmorgen in de kruipruimte is gekropen. Of hij dat alleen of met vrouw en kinderen heeft gedaan is niet bekend. Gelukkig was hij zondag 4 oktober weer aan het fietsen, dus het verstand heeft gezegevierd. Dit verklaart uiteraard zijn afwezigheid bij “Het Rondje Tongeren”’
  • Twee jonge mannelijke 40+ (daar zullen ze blij mee zijn dat ze 40+ worden genoemd) leden zijn de laatste 2 maanden opvallend afwezig bij onze zaterdagritten. Nu blijkt dat ze beiden een nieuwe vriendin c.q. lief hebben. Omdat ze in de week werken, is het weekend waarschijnlijk gereserveerd voor de vriendinnen. Voor het seizoen hebben zij er bij Eric (routeplanner) nog op aangedrongen om veel ritten met klimwerk op te nemen, maar nu worden de bergen blijkbaar toch te hoog. Ze rijden niet meer met het grote verzet, maar hebben ander verzet.
  • Volgend seizoen zouden een aantal dames, die de leeftijd van Sarah nog niet hebben bereikt, lid worden en gaan meefietsen bij de groep “Oude Glorie”.  Deze naam kan dan uiteraard niet meer en de groep denigrerend B-groep te noemen is ook niet aanlokkelijk voor nieuwe leden. Daarom gaat het bestuur komende winter een 2-daagse heisessie beleggen met alles erop en eraan. (overnachting, eten, drinken e.d.) om een nieuw naam te bedenken. Het is niet bekend of dit uit de clubkas wordt betaald of dat het rekening man is.

Ritverslag

 Zaterdagmorgen bij frisse temperaturen van nauwelijks 10 graden Celsius vertrokken 8 leden voor het klassieke “Rondje Tongeren”. In Geverik werd de 5 minuten eerder vertrokken groep “Oude Glorie” ingehaald.
Deze groep bestond uit 4 leden en 2 gastrijders, de gebroeders S. Opvallend was dat de enige vrouwelijke deelnemer, Natascha, op dat moment op kop reed. De emancipatie heeft dus ook toegeslagen in het peloton.
In de A-groep nam onze senior, Jos H. het initiatief om op een bepaalde manier het kopwerk te verrichten, met stellen van 2 en dan om de 5 minuten afwisselen. Wie niet meedeed, mocht als “straf” achter in de groep rijden.
In de enige beklimming na Vise, de Rue de Tongres, (Hautain san Simeon) nam Jos P. de leiding en werd er op een lint gereden. Het tempo was voor iedereen goed te volgen. Na het oversteken van de grote weg van Riemst naar Tongeren viel de groep even uit elkaar door diverse plaspauzes. Op weg naar Mopertingen nam Jos H. resoluut de leiding en iedereen dacht: De “brommer” is vertrokken en wij kunnen rustig blijven zitten. Nou ja, rustig!! Normaal reageert de “brommer”op niks of hooguit op signalen als rechtdoor, naar links, naar rechts of iets rustiger. Nu begon Jos ineens met zijn linker arm te zwaaien. In 1e instantie werd niet begrepen wat de bedoeling was en iedereen dacht:
  • Jos wil aangeven dat er onheil nadert ;
  • Jos geeft aan dat er iets met zijn fiets is;
  • bij gebrek aan “oortjes” roept Jos zijn – niet aanwezige – ploegleiding;
  • Jos wil aangeven dat vandaag in Stein de Standerdmolen in Urmond en de Molen bij het kasteel in Elsloo draaien en er daar wordt gemalen.
Toen Jos maar bleef zwaaien viel opeens het kwartje en beseften we dat er moest worden overgenomen. We waren even verbaasd over deze “uitnodiging” maar vanaf dat moment werd er wel kop over kop gereden.
Omdat Jos zondag 4 oktober 69 jaar is geworden, was dit misschien het signaal om het stokje van “brommer” over te dragen aan de jongere generatie. Velen zullen dit in de toekomst met argusogen volgen en zullen hopen dat Jos nog even op de oude voet verder gaat. Op onze pauzeplaats konden we plaatsnemen onder de onlangs gemaakte overkapping waar de temperatuur aangenaam was. Rob gaf aan dat hij zich al de hele week een beetje ziekjes voelde, maar insiders wisten dat Rob zich spaarde voor de zware MTB rit van zondag 4 oktober. Dit is overigens zijn goed recht er hoeft ook niet altijd met “het hol open” te worden gereden. Na de pauze was de zon aanwezig en werden de temperaturen aangenaam. Er heeft nog een kleine afwijking van de route plaatsgevonden, namelijk niet terug langs de Ziepbeek maar langs het Duivelsbergcircuit. Dit is ongeveer 5 km langer.
De afstand bedroeg 95 km. met 460 hm en een gemiddelde snelheid van iets boven de 30 km.